Blog

Effectief online verkopen

Conversie is het percentage bezoekers dat tot aankoop overgaat. Conversie is belangrijk voor alle webshops en voor veel websites. Je hebt geen site om alleen iets te tonen, je wilt zaken doen. Bij conversie gaat het erom dat de bezoeker klant wordt. Wie serieus met online business is wil dit soort processen niet aan het toeval overlaten. En omdat er op internet niet alleen maar producten in webshops worden verkocht heeft het zin om dieper in dat conversie proces te duiken en te onderzoeken hoe dat conversieproces in elkaar zit en hoe dit optimaal ingericht kan worden.

Door: Bernoud Jonker (01-01-2019)

 
Basis verkoopproces
 
Het basis verkoop bestaat uit twee stappen: Aanbieding -> Aankoop. De aanbieder doet hierbij een aanbod en hoopt erop dat de koper dit een prima aanbod vindt en tot aankoop over gaat. Belangrijke factoren zijn hierbij: presentatie (afbeelding, tekst, opmaak) en prijs. Het product moet er op de foto goed uitzien, de tekst moet wervend en overtuigend zijn en de prijs moet kloppen. Daarnaast moet je als verkoper een minimaal niveau van autoriteit hebben en zichtbaar zijn. 
 
 

 
Verbeterd verkoop proces
 
Tegenwoordig weet iedereen dat het belangrijk is om als je een klant hebt, deze klant van je te binden en te zorgen dat deze klant ook de vervolgaankopen bij jou gaat doen. Vroeger was de klant redelijk trouw aan een merk, denk daarbij aan bijvoorbeeld koffie, sigaretten, wasmiddel of automerk. Het ging vooral om het merk en minder om de prijs. Tegenwoordig is de klant echter veel minder loyaal en wordt er, bij een lagere prijs, gemakkelijk op een ander merk overgestapt.
Het proces van een vervolg aankoop is veel effectiever dan een verkoop aan een nieuwe klant. Het verkopen aan een nieuwe klant kost veel inspanning dan het verkopen aan een bestaande klant. Hier worden weleens getallen genoemd van een factor zeven. Een klant verleiden tot een vervolgaankoop is dus slim. De binding naar een vervolgaankoop kan op verschillende manieren o.a. door een vast account te geven, een cadeautje, een kortingsvoucher, of een lidmaatschap met korting. Dit werkt heel goed voor producten die met een hogere frequentie "geconsumeerd worden", bijvoorbeeld voor de verkoop van voedsel werkt dat prima, voor trouwringen kan het wel even duren voordat de klant nog een keer trouwt. 
 
 
Intensivering werving
 
Een vervolg stap is om in contact te komen en te blijven met potentiële kopers. Dit kan door zichtbaar te zijn en ervoor te zorgen dat er een relatie ontstaat wat de opmaat kan zijn voor een verkoop. Het opbouwen van autoriteit is daarbij fundamenteel. De potentiële koper moet zeker het idee hebben dat hij zaken gaat doen met een deskundige. Daarna is de tweede stap al even belangrijk: zichtbaar zijn zodat de potentiële klant jou kan opmerken. Dat kan op verschillende manieren on- en offline. Denk aan reclameborden, adverteren, social media, telefonische acquisitie. De beste manier van het opbouwen van de relatie is door het verkrijgen van contactgegevens, bijvoorbeeld het volgen op facebook, inschrijven voor een nieuwsbrief of distributielijst of downloaden van een White-paper. Het doel van dit alles is om een database met contacten op te bouwen zodat je aanbiedingen kunt doen die zeker ook door een groep gezien worden met wie al een warmer contact is.
 

 
Geavanceerde tussenstap
 
Offline, maar ook online kan het verkoop echter slimmer worden ingericht. Er zit vaak een gat tussen in contact zijn en een aankoop doen, zeker als het te kopen product om een grotere uitgave uitgaat. Bij de potentiële koper kan dit een soort alles of niets gevoel opleveren, waarbij ook een risico component zit. Een manier om dit gat te dichten is door de potentiële klant aan te moedigen om eerst een "micro" aankoop te laten doen. Op deze manier is het risico veel lager en krijg je als verkoper de kans om je kwaliteit en vakmanschap te laten zien en de relatie verder uit te bouwen en de klant daarmee voor te bereiden op de volgende stap. Er zijn twee manieren om zo'n "micro" aanbod te doen, door het product in tijd te beperken of in volume/hoeveelheid. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een proefperiode voor een krant of magazine waarbij je vaak voor een zeer aantrekkelijke prijs de krant of magazine in je (online) bus krijgt of een proefflacon van een of ander product. Dit kan voor producten, maar zou, in principe, ook goed voor diensten kunnen. Producten hebben vaak als voordeel dat de kostprijs vaak relatief laag is, voor diensten ligt dat mogelijk anders.
 
 
Het complete verkoopproces
 
Het verkoopproces bestaat dus uit de volgende stappen: autoriteit, in contact, micro-aankoop, herhalingsaankoop. Het is belangrijk om dit voor je producten of diensten goed door te denken. Maak een schema en check of dit op de website of in de webshop ook klopt. Zorg ervoor dat dit een gestroomlijnd proces is. Belangrijk is om hierbij in het achterhoofd te houden dat autoriteit en het actief onderhouden van de klantrelatie belangrijk zijn. Blijf in contact met de (potentiële) klant, bijvoorbeeld door middel van een nieuwsbrief. Dat in contact zijn is belangrijk in het traject tot de verkoop, maar ook in het traject na de verkoop.

Nieuwe .shop extensie is een kans

De nieuwe domeinnaam extensie .shop wordt beschouwd als een van de meest populaire nieuwe domeinextensies die sinds 2013 zijn geïntroduceerd. Met een .shop-extensie maak je namelijk direct duidelijk dat het om een winkel gaat. Klanten en websitebezoekers zien alleen al aan de naam dat ze bij jouw onderneming producten of diensten kunnen kopen. 

Door Bernoud Jonker (01-01-2019)

 
De .shop-domeinnaam onder de loep:
 
Webshopeigenaren

Door de verzadiging van extensies als .nl en .com zijn webshopeigenaren op zoek naar alternatieven. Verkoop je kinderspeelgoed, dan kom je er al snel achter dat kinderspeelgoed.nl, kinderspeelgoed.com en kinderspeelgoed.net bezet zijn. Dit maakt het met name voor beginnende webshopeigenaren een stuk lastiger om de gewenste domeinnaam te registreren. De .shop-extensie biedt nieuwe kansen: je bent nu in de gelegenheid om kinderspeelgoed.shop te registreren.
 
Een .shop domein resulteert, vanwege de naam, niet direct in een hogere positie in Google. Echter kan het gebruik van deze extensie positief van invloed zijn op de doorklikratio van mensen die via zoekmachines als Google rondkijken. Een bezoeker zich online oriënteert is hij of zij misschien sneller geneigd om op een .shop te klikken, omdat het dicht bij zijn (online)koopintentie staat. Wanneer bezoekers vaker op jouw website klikken dan op die van je concurrenten, kan dat voor zoekmachines als Google een signaal zijn om jouw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.
 
Bescherm je merk
 
Ook al heb je een ijzersterke domeinnaam voor jouw winkel, dan kan het nog steeds lonen om over een .shop-extensie na te denken en deze toch te registreren om zo te voorkomen dat anderen deze domeinnaam vastleggen wat zeker een risico op klantenverlies met zich mee brengt. Verkoop je bijvoorbeeld diverse soorten matrassen met als domein matrassen.nl dan kun je ook matrassen.shop registreren en deze door laat sturen naar je .nl-domein, verlies je geen klanten die bekend zijn met jouw bestaande domeinextensie. 
 
Eigenaren van fysieke winkels
 
Je hoeft geen webshop te bezitten om van een .shop-extensie gebruik te maken. Wanneer je overweegt om in de toekomst een webwinkel te starten dan kun je maar beter hierop anticiperen en de domeinnaam reserveren. Het zou vervelend zijn als deze dan door iemand anders geregistreerd is.
 
De .shop-domeinnaam een goed alternatief voor .nl?
 
Voor (web)winkeleigenaren die net starten of meer naamsbekendheid willen genereren, is de .shop-extensie absoluut een goede keuze. Je bent nu in de gelegenheid om de gewenste naam die met bijvoorbeeld een .nl-extensie al bezet is, alsnog te registreren met .shop. Bovendien benadruk je met deze extensie nog eens extra dat je producten of diensten verkoopt.
Heb je al een website voor jouw winkel die bekend is onder je publiek, dan is het zonde om de domeinextensie te veranderen. Je kunt een .shop-extensie dan gebruiken om je merk te beschermen en klanten naar je huidige .nl-domein door te sturen.

Neuro marketing toegepast op webshops

Neuro-marketing is een jonge wetenschap die helpt om koopprocessen beter te begrijpen. Hiermee kunnen de professionele marketeers hun voordeel doen maar ook jij met jouw webshop. Neuro-marketing geeft inzicht hoe het brein werkt en biedt inzichten hoe off- en online verkoopprocessen verbeterd kunnen worden. In dit artikel een aantal factoren die voor velen direct bruikbaar zijn.

Door: Bernoud Jonker (01-11-2018)

 
Wat is neuromarketing?

Neuromarketing onderzoekt de hersenactiviteiten om de klant en zijn gedrag beter te begrijpen vanuit marketingoogpunt en het marketing en verkoopproces effectiever te maken. Bij dit onderzoek worden hersenactiviteiten gemeten. De voordelen van dit onderzoek is er een betrouwbaarder beeld ontstaat (met minder respondenten). Het nadeel is dat dit soort onderzoek duurder is.  
 
Inzichten vanuit de neuro-marketing
 
De neuro-marketing is inmiddels een breed veld met veel nieuwe en interessante inzichten. De onderzoeker Patrick Renvoise stelt men dat we eigenlijk drie breinen hebben: het Reptielen brein, het Midden-brein en het Ratio-brein. Het Reptielen brein is al heel oud, dit brein reageert meer instinctief, het staat altijd aan, reageert snel en het stelt ons in staat om te overleven. Het Midden-brein houdt zich met onze emoties bezig. Het Nieuwe brein houdt zich met de ratio bezig, dit brein is langzaam maar wel slim. Belangrijk is om te beseffen dat het reptielenbrein de andere twee breinen overruled.
Van uit de neuro-marketing zijn er zes stimuli gedefinieerd: egocentrisch, contrast, tastbaar, begin & einde, visueel en emotie. Egocentrisch betekent dat we graag persoonlijk worden aangesproken. Contrast betekent dat wat eruit springt ons als eerste opvalt. Tastbaar betekent dat we het bij voorkeur graag vast willen pakken. Begin & einde betekent dat we graag een taak willen afronden. Visueel betekent dat we 50x sneller zien dan we horen. Emotie betekent dat communicatie met emotie beter werkt. Deze stimuli zijn verwerkt in vier stappen: diagnose van wat is de pijn is, differentiatie van de oplossing, demonstratie van de meerwaarde en de boodschap overbrengen naar het reptielen brein. De inzichten die hieruit Voor webshop eigenaar zijn de volgende vier inzichten zeker interessant: egocentrisch, tastbaarheid, contrast en afgerond proces, deze vier inzichten zullen in meer detail worden besproken.
 
Egocentrisch
 
Wie om zich heen kijkt moet het hebben opgemerkt. Tegenwoordig, in de westerse wereld, gaat het heel erg om ons zelf. Om deze "ons zelf" aan te spreken is het gebruik van jij erg belangrijk. De "jij" moet aangesproken worden, dit kan in tekst maar ook in beeld. Denk maar eens aan de legendarische poster "We want poster" waarmee het leger in Amerika soldaten probeerde te werven.  

Tastbaarheid
 
Een webshop biedt bezoekers volop kans om te zien en te horen ("lezen"), voelen is een stuk lastiger. Dit terwijl voelen wel belangrijk is, want door voelen wordt het meer van jou. Dat betekent dat het belangrijk is om, indien mogelijk, ook webshop bezoekers te laten voelen. Op internet is voelen nog niet direct mogelijk maar er komen wel steeds meer technieken beschikbaar die daar een stap in zetten. Hierbij kan gedacht worden aan 360-graden fotografie maar ook 3D- en VR-technieken. Misschien zijn deze laatste twee techniek met een kleiner budget niet direct haalbaar. Het tonen van meer foto's en/of het maken van 369-graden foto's is wel haalbaar. Uiteraard is niet ieder product hiervoor even geschikt. Hoe duurder het product hoe meer toegevoegde waarde het heeft om dit in de webshop mee te nemen. Toepassing van 360-graden fotografie heeft bij webshop tot significant hogere conversie geleidt.
 
Contrast
 
In een bak met gele ballen valt die ene rode het meest op. De kans dat die ene rode eruit gepakt wordt is aanzienlijk groter dan de kans dat er een gele uit gepakt wordt. Hieruit kunnen twee conclusie getrokken worden: zorg voor zo weinig mogelijk afleiding en maak het doel extra duidelijk. 
 
Contrast: Minimaliseren afleiding
 
Wie op internet de trends een beetje volgt ziet dat design strakker en minimalistisch is. Dat zou mode genoemd kunnen worden maar het heeft zeker een relatie met neuro-marketing. Alles wat op een webpagina communiceert en leidt af. Haal de niet noodzakelijke elementen weg en dat wat belangrijk is wordt zichtbaarder, dat betekent dat bezoekers het doel beter kunnen vinden maar ook dat ze door de afwezigheid van afleiding langer op de pagina (en dus ook op de site) blijven.
 
Contrast: Duidelijk doel
 
In andere artikelen wordt de aanwezigheid van een Call-to-Action knop benadrukt. Een bestel-knop is in een webshop vaak een belangrijk doel. Belangrijk is om deze knop dus opvalt, bijvoorbeeld door een opvallende kleur, bijvoorbeeld rood. Er is niet 1 kleur de beste kleur, belangrijk is dat de kleur in contrast staat tot de overige gebruikte kleuren. Bij grotere webshop worden testen gedaan en krijgen verschillende bezoekers verschillende kleuren te zien. Men meet dan welke kleur knop de beste conversie geeft.
 
Afgerond proces
 
Uit onderzoek is gebleken dat we houden van afgeronde taken, herkenbaar? Dit komt omdat het brein niet houdt van niet afgeronde zaken. Tijdens het uitvoeren van activiteit zijn we scherp, pas als de activiteit is afgerond keert de rust terug. Met deze wetenschap zijn er ook weer interessante verbeteringen in een webshop aan te brengen: voorbereiden op verkoop, motivering tot verkoop, suggestie van kwijtraken, de deal sluiten en de nazorg.
 
Afgerond proces: Voorbereiden op verkoop
 
Op vakantie is het niet ongebruikelijk dat je wordt aangesproken door een lokale verkoper die wat te koop heeft. Veel mensen zullen daar terughoudend op reageren. Deze terughoudendheid is een natuurlijke reactie van het brein, die in eerste instantie in de mode "voorzichtig" springt. Je kent deze persoon niet en je weet niet of deze persoon te vertrouwen is. Deze reactie zit diep in ons brein geprogrammeerd en is gekoppeld aan het overlevingsinstinct dat scherp is op het waarnemen van gevaar. Datzelfde geldt ook in principe ook voor de bezoeker die jouw webshop voor het eerst bezoekt. De bezoeker kent jouw niet, weet niet of jij te vertrouwen bent. Een natuurlijke reactie van de bezoekers is om voorzichtig te zijn. Dat gedrag is anders als de bezoeker jou kent, denk maar een terugkerende bezoeker. Het helpt dus om al aan de relatie te werken nog voordat de bezoeker voor de eerste keer op de site komt. Hiervoor is social media zeer geschikt. Via social media kan al een band opgebouwd worden. Als de bezoeker vervolgens de webshop bezoekt wordt het al makkelijker om tot een transactie over te gaan.
 
Afgerond proces: Motivering tot koop
 
De bezoeker van een webshop zal als het product dat gezocht wordt is gevonden deze in het winkelmandje willen plaatsen. Op dat moment ontstaat vaak toch iets van "koudwatervrees". In het brein wordt namelijk een afweging gemaakt tussen verwacht nut (plezier) van het gebruik en het offer (kosten) dat gebracht moet worden. Ook hier reageert het brein voorzichtig, belangrijk is dat het verwachte nut groter is dan het te brengen offer. Het zal niet de eerste keer zijn dat de potentiële koper van zijn aankoop afziet. Door een goede foto en artikelbeschrijving kan het nut uitgebreid worden toegelicht. Echter wat extra morele support in deze fase is zeker gewenst. Eerder in het artikel werd het belang van een duidelijk doel benoemd, de bestelknop moet dus goed opvallen. Voor de morele support is het een optie om belangrijke USP's te herhalen zoals "voor 22.00 uur besteld de volgende dag geleverd" of (nogmaals) te benoemen waarom het goed is juist in jouw webshop te bestellen. 
 
Afgerond proces: De angst om het te verliezen
 
Een indringender vorm van verkopen is om het gevoel van schaarste of urgentie te creëren. Dat kan bijvoorbeeld door aan te geven dat er beperkte voorraad is: "Nog maar 3 op voorraad", of het doen van een speciaal aanbod: "15% korting bij bestelling binnen 10 minuten". De potentiële koper wordt nu niet alleen gewezen op het nut van de aankoop maar ook op het mogelijke verlies als er niet snel gehandeld wordt. Bezoekers realiseren zich dat er mogelijk toch meer voorraad is, of dat het aanbod ook nog op andere momenten geldig kan zijn, maar zeker is dat niet. Dit soort aanmoediging kan helpen om van de potentiële koper definitief een een koper te maken.
 
Afgerond proces: Bevestiging van de goede keuze
 
Als de order is geplaatst dan is het proces klaar. Nee! Voor de webshop beheerder is er werk aan de winkel, de order moet bij elkaar gezocht worden, ingepakt en verzonden. In het brein van de koper vindt er echter nog een ander proces plaatst. De koop is gesloten en mogelijk al betaald. In het brein wordt opnieuw het proces van "voorzichtigheid" gestart en komen er vragen voorbij als: wat als het product toch niet doet wat ik ervan verwacht, gaat het goed met de order, wanneer wordt deze geleverd. Een goede oplossing hiervoor is een bedankttekst waarin de bestellende klant bedankt wordt voor de bestelling maar ook bevestigd wordt dat hij/zij een goede keuze heeft gemaakt. Vervolgens is het belangrijk dat het proces dat nu gaat starten wordt uitgelegd, hoe de bezoeker tijdens en na de levering contact kan opnemen en hoe hoe de klant op de hoogte wordt gehouden van het proces en levering.
 
Samenvatting
 
Je hoeft geen neuro-wetenschapper te zijn om deze kennis te begrijpen. In ons allemaal zit een beetje van een neuro-wetenschapper omdat we allemaal mens zijn en deze processen bijna altijd herkenbare processen zijn. In dit artikel komen de volgende interessante tips naar voren:
- Spreek bezoekers aan met jij 
- Presenteer het product zo tastbaar mogelijk
- Minimaliseer de afleiding op webpagina's
- Creër contrast en geef duidelijk het (gewenste) doel aan
- Start een warme relatie op social media
- Benoem waarom men bij jou zou moeten bestellen
- Creëer eventueel schaarste
- Bedank, bevestig de goede keuze en blijf in communicatie
 

Het geheim van goede landingspagina's

Landingspagina's zijn belangrijk binnen website. Een aantal landingspagina's zijn zichtbaar maar er zijn ook landingspagina's die niet zichtbaar zijn omdat ze niet in de menu's genoemd worden maar wel binnen de website aanwezig zijn. Deze "onzichtbare" landingspagina's kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het aantal bezoekers maar ook aan de conversie.

Door: Bernoud Jonker (01-09-2018)

 
Wat is een landingspagina?
 
Een landingspagina is een webpagina waar bezoekers, vaak via een klik op een advertentie, de website binnenkomen, of op "landen". Een goede landingspagina is gericht op specifieke zoektermen en heeft als doel om de bezoeker via die pagina een gewenste actie uit te voeren. Deze actie kan zijn om door te klikken naar een vervolgpagina, maar kan ook zijn om om een formulier in te vullen. slechts één doel: Het stimuleert de bezoeker om een voorgestelde, waardevolle actie uit te voeren.
 
Zichtbare landingspagina's
 
Er zijn veel soorten landingspagina's, wat ze gemeen hebben is dat ze ook in het menu van websites voorkomen. De meest bekende landingspagina is de home-pagina, dit is de voordeur van een website. Bezoekers die hier binnenkomen, komen vaak binnen via algemene zoektermen zoals bedrijfsnaam, zoals bijvoorbeeld "Schildersbedrijf Jansen". Deze bezoekers worden via het menu en de inhoud van de home-pagina verder geleid naar vervolgpagina's. Een andere bekende landingspagina is de contactpagina. Bezoekers komen hier (vaak) binnen als in Google de combinatie van algemene zoektermen zoals bijvoorbeeld "Schildersbedrijf Jansen + Contact". Op de contactpagina staan de contactgegevens en/of kan een contactformulier worden ingevuld. Andere bekende landingspagina's zijn bijvoorbeeld specifieke product- of servicepagina's. Hier komen bezoekers binnen als ze meer gerichte zoektermen hebben gebruikt zoals naam de naam van het product of de dienst, bijvoorbeeld "Schildersbedrijf Jansen binnenschilderwerk".
 
Onzichtbare landingspagina's
 
Er zijn ook onzichtbare landingspagina's, wat deze pagina's gemeen hebben is dat ze niet in de menu's van een website voorkomen. Deze pagina's hebben echter wel een belangrijke functie. Deze pagina's zijn bedoeld om bezoekers via meer specifieke zoektermen binnen te halen, op te vangen en door te leiden. Hierbij kan gedacht worden aan zoektermen in combinatie met specifieke geografische termen of specifieke product of dienst termen.
 
Geografische landingspagina's 
 
Als dit schildersbedrijf in Amsterdam gevestigd is kan een landingspagina gericht zijn op de zoektermen "Schildersbedrijf + Amsterdam". Omdat het goed mogelijk is dat zoekers gerichter zoeken kunnen ook pagina's gemaakt worden voor specifieke buurten of wijken, bijvoorbeeld "Schildersbedrijf + Slotervaart" maar ook "Schildersbedrijf + Buitenveldert" en ga zo maar door. 
 
Productlandingspagina's
 
Bedrijven kunnen ook landingspagina's maken voor specifieke producten of diensten. Een schoonmaakbedrijf kan naast het algemeen aanbieden van de dienst "Schoonmaken" ook specifieke landingspagina's aanmaken voor , bijvoorbeeld "Schoonmaken + bedrijven", "Schoonmaken + kantoren" en "Schoonmaken + scholen". Het schoonmaakbedrijf kan daarnaast ook nog extra landingspagina's toevoegen zoals bij voorbeeld "schoonmaken + toiletten" en "Schoonmaken bureaus".

Het gaat om conversie
 
De bezoeker die via een landingspagina de website binnenkomt wordt, op basis van de specifieke zoektermen gericht aangesproken. De landingspagina dient vervolgens de bezoeker de weg te wijzen en moet erop gericht zijn om zoveel mogelijk bezoekers over te halen een bepaalde actie uit te voeren. Als een dergelijk doel wordt behaald noemen we dat een conversie. Het aantal bezoekers dat via deze specifieke landingspagina's binnenkomt zal niet groot zijn, maar omdat ze via gerichte zoekwoorden binnen zijn gekomen en de pagina ook rondom deze zoekwoorden is opgebouwd is de kans op conversie wel groter.
 
Waar moet een landingspagina aan voldoen
 
Om een conversie te behalen dient een landingspagina de volgende ingrediënten te bevatten: een aantrekkelijke en overtuigende header, interessante content, een gerichte navigatie in combinatie met een geoptimaliseerde lay-out. De opbouw van een pagina hangt of van de bedoeling van de landingspagina. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het doel van de pagina: Click-Through en Leadgeneratie. Beide doelen worden in meer detail toegelicht.

Click-Through landingspagina
 
Meestal zal het niet haalbaar zijn om na de binnenkomst op de website met één pagina de bezoeker over te halen om tot aankoop van een product of dienst over te gaan of om contactinformatie achter te laten. Vaak is de bezoeker meer tijd en stappen nodig. Click-Trough landingspagina’s hebben als doel de bezoeker te overtuigen om door te klikken naar een andere pagina. Deze strategie wordt veelal gebruikt voor E-commerce sites, waar het product, de productdetails en productvoordelen op de landingspagina worden omschreven. Hierdoor wordt de bezoeker als het ware "opgewarmd” waardoor ze sneller geneigd zijn het product aan te schaffen. Nadat de bezoeker bekend is geraakt met de voordelen van je product of dienst, is hij warm genoeg om doorgestuurd te worden naar de winkelwagen of het aanmeldformulier. Het aantal conversies zullen beduidend hoger uitvallen naarmate je de potentiële klant voldoende informeert op de hiervoor geoptimaliseerde Click-Through landingspagina.

Leadgeneratie landingspagina
 
Het hoofdzakelijke doel van deze landingspagina’s is om contactinformatie te verzamelen van de bezoeker, zodat men de bezoeker in een later stadium kan contacteren nadat hij zijn gegevens heeft achtergelaten en interesse heeft getoond in je product of dienst. In sommige gevallen wordt deze handeling extra gestimuleerd door in ruil voor het achterlaten van contactgegevens een product te verstrekken. Hier zijn meerdere varianten op te bedenken, te weten: e-book of Whitepaper, registratie voor een Webinar, kortingscoupon, prijsvraag of proefabonnement.

Opbouw van een landingspagina
 
Een goede landingspagina is opgebouwd uit de volgende onderdelen: titel, navigatie, inhoud, recensies, urgentie en/of schaarste, Call-to-Action, bedanken. Deze onderdelen worden in meer detail toegelicht.
 
Titel van een landingspagina
 
Het eerste wat bezoekers zien van een pagina is de titel. De titel wordt vaak ook al in de zoekresultaten vermeld is is dus erg bepalend. Verwerk het aanbod zo beknopt en duidelijk mogelijk in de titel van de landingspagina. Is het een E-book? Vertel dat het een E-book is. Is het een kortingscode? Vertel dat het een kortingscode is. Wat voor soort E-book of kortingscode is het? Wat zullen de bezoekers ontvangen wanneer zij converteren? Wat is de toegevoegde waarde van dit E-book of kortingscode? Probeer deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden, zodat de bezoeker een goed beeld heeft waar de landingspagina over gaat.

Navigatie op een landingspagina
 
Een goede landingspagina kent weinig storende, afleidende elementen en heeft slechts één doel: de bezoeker stimuleren om een voorgestelde, waardevolle actie uit te voeren. Om te voorkomen dat de aandacht van de bezoeker ergens anders naartoe gaat is het verstandig om de navigatie op de landingspagina te verwijderen. Door de navigatie items te verwijderen voorkom je dat de bezoeker weg klikt naar een ander gedeelte van de site. Onthoud dat elke link die niet bijdraagt aan het behalen van een conversiedoel beschouwd moet worden als een conversielek.

Content op een landingspagina
 
Een goede landingspagina heeft gerichte content. In deze pagina zijn de belangrijke zoektermen goed verwerkt. Daarnaast is de opbouw van de pagina zodanig dat de bezoeker in stappen verleid wordt tot de volgende actie. Denk daarbij vanuit de bezoeker. Welk probleem los je Op? Welke oplossing biedt je aan? Wat maakt deze oplossing uniek? En: Aanzetten tot actie. Daarnaast moet de content (copy) en context van de pagina zo worden ingestoken dat vrijwel iedere bezoeker zich aangesproken voelt. Zorg voor voldoende content en zorg voor voldoende leesbaarheid. Splits langere stukken tekst op in kortere alinea's.

Recensies op een landingspagina
 
Bezoekers zullen alleen tot actie overgaan als ze voldoende vertrouwen hebben. Je kunt zelf roepen dat je te vertrouwen bent maar het helpt veel beter als anderen dat doen. Zorg daarom voor recensies. Volume is hier tevens een zeer belangrijke factor. Wanneer veel mensen een bezoeker voorgingen krijgt hij het gevoel dat hij iets misloopt wanneer hij niet ingaat op het aanbod. Sociale druk als beïnvloedingsmodel is een van de krachtigste wapens om bezoekers te overtuigen: "Al 100.000 mensen gingen u voor!”

Creëren van urgentie en/of schaarste
 
"Nog maar enkele plaatsen beschikbaar!”, "Aanbieding eindigt over 2 uur!”. Het creëren van schaarste is een krachtig beïnvloedingswapen om de twijfelende bezoeker op je website over de streep te trekken en aan te zetten tot actie. Als een product zeldzaam is of zeldzaam wordt, dan wordt het in de beleving meer waard. Door de schaarste van je product of dienst te benadrukken, heb je de aandacht en kun je inspelen op de angst van het verlies.

Call-To-Action 
 
De bezoeker aanzetten tot het invullen van een formulier of een product in het winkelwagentje leggen is de eerste stap, maar uiteraard moet deze ook nog verzonden worden. Dit gebeurt in alle gevallen middels een knop. Vaak is de bezoeker nog wat extra aanmoediging nodig om tot actie over te gaan, dit wordt Call-to-Action genoemd. Zorg ervoor dat deze Call-To-Action button duidelijk in zicht is en opvalt. Buttons komen in alle maten, vormen en kleuren. De knop dient zich te onderscheiden van de rest van de pagina, zodat het voor de bezoeker in één oogopslag duidelijk is waar de knop is te vinden. Het draait hier allemaal om kleur & contrast. Kies bij voorkeur een complementaire kleur.
 
Bedanken na conversie
 
Laat de bezoeker met een goed gevoel achter en toon na de actie een bedankpagina zodra hij/zij het formulier heeft verzonden of de de bestelling heeft geplaatst. Vermeld dat de actie succesvol is volbracht en laat hier jouw waardering zien voor het uitvoeren van een bepaalde actie. Een bijkomend voordeel van een bedankpagina is dat je de bezoeker kan vragen om nóg een actie uit te voeren. Denk hierbij aan het liken van jouw fanpage of het delen van jouw aanbod op Social Media. Daarnaast kunt je via Google Analytics een doel inschieten op jouw bedankpagina URL waarmee je kunt meten hoeveel bezoekers op uw bedankpagina zijn uitgekomen (= conversies).
 
Landingspagina's voegen iets belangrijks toe aan je website of webshop. Is de site in eerste instantie gericht op een algemeen publiek, landingspagina's hebben het voordeel dat er gericht bezoekers kunnen worden aangetrokken, die omdat we ze gericht benaderd hebben ook beter begeleidt kunnen worden in hun bezoek.

Verbeter het verkoopresultaat van je webwinkel

Voor webwinkel eigenaren is online zaken doen serious business. Naast de afhandeling van orders en het updaten van het assortiment zijn online ondernemers vaak ook druk met het verbeteren van hun site en activiteiten rond deze site om zo meer bezoekers te trekken en meer te verkopen. In deze blog willen we stilstaan bij de verschillende mogelijkheden om meer bezoekers te trekken en meer te verkopen.

Door: Bernoud Jonker (01-07-2018)

 
De doelstelling van meer verkopen kan met behulp van 4 stappen worden bereikt: Bereik, Conversie, Ordergrootte en Terugkeren. Vergroting van de effectiviteit in één van deze stappen leidt tot meer verkopen. Deze stappen worden één voor één toegelicht.
 
Assortiment

Voordat ik de stappen gaan toelichten wil ik het belang van het assortiment benadrukken. Als het om het assortiment gaat zijn de volgende zaken belangrijk: (a) interessante producten, (b) goede prijzen en (c) de grootte van het assortiment. De grootte van het assortiment is relevant voor alle 4 stappen. Een groter assortiment betekent een groter bereik. Een voor de klant interessant assortiment zorgt voor een betere conversie. Een groter assortiment betekent meer kans dat een klant meer producten besteld of dat via up- en cross-seling extra producten worden mee besteld. Een goed assortiment betekent oog een grotere kans dat de klant terug zal keren voor een herhalingsaankoop of andere producten.
 
Bereik
 
Je wilt in principe zoveel mogelijk bezoekers naar je website trekken. Dat willen winkels ook en daarom zitten ze bij voorkeur in een drukke winkelstraat. Uiteraard gaat het niet om voorbijgangers maar om het aantrekken van potentiële klanten. Dit kun je bereiken door: (a) je SEO goed op orde te hebben en te zorgen dat je in Google op organische wijze goed vindbaar bent, (b) lukt het met de organische vindbaarheid niet zo goed, of wil je het aantal bezoekers verder vergroten dan kun je adverteren met Google Adwords, of (c) sommige producten of diensten lenen zich er ook ook goed voor om via Facebook gepromoot te worden.
 
Conversie
 
Als de bezoekers op je website zijn aangekomen dan moet je zorgen dat het kopers worden. Conversie is hierbij een belangrijk begrip. Belangrijke elementen van conversie zijn: (a) een goede navigatie die ervoor zorgt dat de bezoeker duidelijk en snel zijn doel kan vinden, (b) een goede productpresentatie met een goede foto voldoende groot en een uitgebreide productbeschrijving (ook voor de vindbaarheid) en een juiste prijs, (c) een duidelijke bestelknop met direct in de buurt een opsomming van de USP's om de koper op dit cruciale moment positief te motiveren, (d) producten met korting aanbieden, consumenten zijn dol op voordeel, (e) bij voorkeur geen verzendkosten dit werkt alleen maar als een drempel, als er toch verzendkosten in rekening gebracht worden houdt deze dan zo laag mogelijk en communiceer deze duidelijk vanaf het begin, of (f) maak gebruik van een webwinkel keurmerk, dit geeft vertrouwen aan de consument.
 
Ordergrootte
 
Een manier om de omzet te verhogen is ervoor te zorgen dat klanten meer producten bestellen, een duurdere uitvoering of extra accessoires. Dit kan door: (a) aanmoediging om meer te bestellen door  bijvoorbeeld extra korting of verlaging van de verzendkosten, (b) up-selling waarbij bij betreffende producten hetzelfde product maar dan meer opties getoond worden, of (c) cross-selling waarbij bij betreffende producten bijpassende accessoires getoond worden die eenvoudig, eventueel als package-deal, mee besteld kunnen worden.
 
Terugkeren
 
Als een bezoeker klant is geworden dan is het belangrijk om na de aankoop de relatie voort te zetten en de klant te verleiden om in de toekomst terug te komen. Dit kan door (a) het bijsluiten van een cadeautje, (b) het bijsluiten van een voucher die korting geeft bij een volgende bestelling of (c) door het onderhouden van contact via social media, nieuwsbrieven of anders.
 
Hierboven zijn een groot aantal mogelijkheden genoemd waarmee je als webwinkel beheerder aan de slag kunt om je verkopen te verhogen. Een belangrijke tip is wel om niet met alle punten tegelijkertijd aan de slag te gaan. Een goede aanpak is om de webwinkel puntsgewijs aan te passen. 

De AVG en de impact op websites

Als je een website bezoekt waar een gratis white paper wordt aangeboden en je moet eerst diverse gegevens invullen zoals naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en e-mail dan voelt iedereen wel nattigheid. Deze gegevens komen in een database. Naast het feit dat ik een white paper zal ontvangen  nog wel meer mailtjes ontvangen en als ik nog meer pech hebt zelfs mail van andere organisaties.

Door: Bernoud Jonker (01-05-2018)

 
Met ingang van 25 mei 2018 moeten overheden, bedrijfsleven en verenigingen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Iedere organisatie is zelf verantwoordelijk voor het tijdig voldoen aan de AVG. Door de AVG krijgen mensen meer privacyrechten. Organisaties moeten hun systemen, processen en interne organisatie op deze (nieuwe) rechten inrichten. 
 
Doel van de Algemene verordening gegevensbescherming is het versterken en uitbreiden van privacyrechten, het scheppen van meer verantwoordelijkheden voor organisaties en het creëren van dezelfde (stevige) bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders (zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen). Voor websites en webshops heeft dat best wel consequenties. De Algemene verordening gegevensbescherming heeft betrekking op de gegevensverwerking binnen je gehele organisatie. Welke gegevens sla je op en met welk doel wordt deze informatie opgeslagen, wie heeft toegang tot deze informatie en hoe worden deze gegevens beveiligd zijn. De AVG stelt hieraan voorwaarden en verwacht dat u proactief hiermee aan de slag gaat. 
 
SSL Certificaat
Onder de AVG / GDPR ben je verplicht om te zorgen voor een optimale beveiliging van persoonsgegevens. Heb je een website en kunnen bezoekers formulieren invullen met daarin contact gegevens dan is een SSL certificaat (HTTPS) verplicht. Uiteraard geldt dit ook voor alle webshops. 
 
Privacyverklaring

Het moet voor bezoekers duidelijk zijn wat je als webbeheerder met persoonsgegevens doet. Zet daarom een heldere en goed vindbare privacyverklaring op je website. Een linkje in de footer van je website is in dit geval een prima plek. Zorg er dan wel voor dat je voorafgaand aan het (laten) opstellen van je privacyverklaring inzichtelijk hebt welke gegevens via de website worden opgeslagen en / of verwerkt. 

Contactformulieren
 
Vraag via de contactformulieren op je website alleen om de informatie die je écht nodig hebt en die betrekking heeft op de specifieke offerte- / contactaanvraag. Vraag je om (bijvoorbeeld)geboortedatum, dan moet je expliciet vermelden waarvoor je dit nodig hebt. Vraag je om adres gegevens dan vraag je teveel als je het vervolgens alleen maar per mail afhandelt. Voeg eventueel een extra veld toe waarmee de bezoeker expliciet toestemming geeft voor verwerking van de ingevoerde gegevens.
 
Orderformulieren
 
Vraag via de het bestelformulier op je website alleen om de informatie die je écht nodig hebt voor correct uitleveren van de bestelling. Voeg eventueel een extra veld toe waarmee de bezoeker expliciet toestemming geeft voor verwerking van de ingevoerde gegevens.
 
Aanmeldformulieren
 
Vraag bij het aanmelden voor een account om een akkoord voor verwerking van de ingevulde persoonsgegevens en voeg een extra veld toe waarmee de bezoeker expliciet toestemming geeft voor verwerking van de ingevoerde gegevens.

Beveiligde database
 
Sla je gegevens op van klanten of inloggende leden dan is het belangrijk dat deze gegevens veilig worden opgeslagen met extra aandacht voor de inloggegevens. Deze gegevens kunnen het beste encrypted worden opgeslagen.
 
Uit het bovenstaande blijkt dat de AVG voor veel websites impact heeft. Dat betekent extra werk voor de websitebeheerders, maar tegelijkertijd ook een professionelere benadering. Dit laatste kan door bezoekers en potentiële klanten alleen maar positief beoordeeld worden.

Archief

1 mrt 2018 - Waarom SSL beveiliging zo belangrijk is
1 jan 2018 - Wat is responsive en hoe werkt het?
1 nov 2017 - Adverteren met Google Adwords
1 jul 2017 - Zoekmachines en vindbaarheid
1 mrt 2017 - Het belang van leesbare URL´s
1 jan 2017 - CMS hoe het (voor mij) begon
Powered by webXpress