De afvalberg beperken

01 feb 2023
Duurzaamheid heeft in het algemeen veel aandacht. Consumenten maar ook de industrie en handel zijn al jaren lang bezig om steeds verdere stappen te zetten en daarbij de milieu belasting te verlagen. Dit geldt ook voor de e-Commerce. Een van de belangrijkste actiepunten is daarbij verpakking. Op jaarbasis wordt er bijna 100 miljoen kilogram aan verpakkingsmateriaal verbruikt.
 
Om de verpakkingsstroom te reduceren zijn er een paar mogelijkheden:
 
Niet verpakken: De grootste winst is om de verpakkingsstroom te reduceren is door helemaal niet verpakken. De belangrijkste functie van verpakking is om ervoor te zorgen dat het product onbeschadigd kan worden afgeleverd. Weglaten van de verzendverpakking kan dus alleen als de productverpakking sterk genoeg is. Dit is meestal niet het geval omdat de productverpakking vaak als functie heeft om het product zo mooi mogelijk te tonen.
 
Verpakken op maat: Een belangrijke winst kan gehaald worden door producten op mat te verpakken. Dit kan door meer doosformaten te gebruiken waardoor er zo weinig mogelijke loze ruimte overblijft. Bij grotere volumes zijn er ook verpakkingsmachines die flexibel iedere formaat doos kunnen maken. Door op maat te verpakken wordt er minder verpakkingsmateriaal gebruikt maar nemen pakketjes ook minder ruimte in waardoor transporten kosten omlaag kunnen en er ook van minder mileubelasting sprake is.
 
Gebruik alternatieve materialen: Een tweede belangrijke winst zit in het gebruik van milieuvriendelijke materialen, denk hierbij aan karton, opvulmaterialen maar ook afsluiting door middel van tape. Bij karton voor dozen is het goed om licht en sterk materiaal te kiezen. Hierdoor is er minder karton nodig en is het verzendgewicht lichter. Bij opvulmateriaal is het van belang dat dit recyclebaar materiaal is, denk hierbij aan papier. Door ook het afsluittape van recyclebaar materiaal te kiezen is de gehele verpakking recyclebaar.
 
Hergebruiken: Met recyclebare verpakking is de volgende stap om ook een bewuste keuze te maken voor hergebruik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van recyclede verpakkingsmaterialen. Daar waar webshops vaak hun best doen om een mooie verzenddoos te presenteren is het aan te bevelen de recyclebare verpakking juist bewust te promoten en daarmee aan te geven dat je actief bij het milieu betrokken bent.
 

Terug

Powered by webXpress