Wat zijn de trends in webdesign

Bernoud Jonker, 01 jul 2019
Het is goed om af en toe pas op de plaats te maken en te checken of je nog steeds goed op koers ligt. De zomer is misschien een goed moment om dit te doen. Een van de punten die je daarin mee moet nemen is je website. Is het design van deze tijd en is de boodschap op de website nog actueel genoeg. Een website is je online visitekaartje, als een website al weer wat ouder is dan is het aan te raden deze op te frissen, bezoekers zullen dit zeker waarderen. Ook is het goed om te controleren of de teksten nog wel kloppen en niet hier en daar aangepast worden.
 
Als je over een redesign van je website nadenkt dan zijn de volgende trends in webdesign relevant en is het belangrijk genoeg hier rekening mee te houden:
 

Ontwikkel de site in eerste instantie voor mobiel


Mobiel is erg belangrijk. Mobiele telefoons nemen meer en meer de functie van de PC over. Iedereen is bijna continu via Wifi of internet online. Dit betekent dat het design in de eerste plaats vooral goed moet werken op een mobiel, alles moet goed duidelijk zijn op een klein scherm. 
 

Voeg beweging toe aan de website

 
Internet is sneller geworden en biedt daardoor steeds meer mogelijkheden voor toevoeging van grote foto's, sliders, video's of animaties. Bij grotere afbeeldingen, sliders en videos gaat het vaak om grotere bestanden, hoewel dit de site langzamer maakt kan het gebruik ervan voor de bezoekers wel iets extras opleveren. Een afbeelding zegt mer dan 1.000 woorden en houdt de aandacht tevens langer vast. 
 

Zorg ervoor dat pagina's snel kunnen laden

 
Voor bezoekers is het vervelend om te wachten wanneer het laden van de site lang duurt. Ook Google neemt de laadtijd als een van de belangrijke factoren mee in het bepalen van de ranking. Dat betekent niet dat grotere afbeeldingen, sliders en video's niet kunnen, maar dat je moet kijken naar hoe je de bestanden op je site gaat gebruiken. Gebruik nooit grotere resoluties dan noodzakelijk en reduceer de kwaliteit. Houdt als richtlijn een maximum laadtijd van 3 seconden aan.
 

Gebruik grotere letters en felle kleuren

 
Het is lang trend geweest om zoveel mogelijk informatie boven de zogenaamde vouw te plaatsen. De gedachte hierachter was dat scrollen moeilijk was en mensen dit bij voorkeur niet deden. In de praktijk blijkt dit mee te vallen waardoor er meer ruimte ontstaat om de boodschap te plaatsen. De extra ruimte kan gebruikt worden voor nog meer content, maar kan ook gebruik worden voor het verfraaien van de opmaak voor bijvoorbeeld een groter font van titels en teksten.  Gebruik opvallende kleuren om belangrijke zaken te benadrukken.
 

Compacte teksten en sprekende koppen

 
Het is onwaarschijnlijk dat bezoekers lange teksten gaan lezen. Deel de tekst daarom op in kleinere delen en voeg een sprekende kop toe. Dit geeft bezoekers de kans om te scannen en die delen te lezen waarin ze geïnteresseerd zijn. Meer content is gunstig voor zoekmachines, beter leesbaar is belangrijk voor bezoekers. Door het gebruik van tussenkopjes kunnen zoektermen extra geaccentueerd worden.
 

Wees authentiek, laat jezelf zien

 
Vaak worden op websites gebruik gemaakt van stockphotos. Het voordeel van stockphotos is dat jet kwalitatief goede foto's zijn gemaakt door een professionele fotograaf. Het nadeel is dat iedereen ziet dat dit algemene foto's zijn en dat er daardoor minder verbinding ontstaat. Het gebruik van stockphotos zijn prima, vul dit vooral aan met daar waar het relevant is professioneel gemaakte eigen foto's. 

Houdt rekening met detaillering zoekvragen

 
Er zijn steeds meer websites en webpagina's. Internet gebruikers weten ook steeds beter hoe ze het beste uit zoekmachines kunnen halen door de vraagstelling te verfijnen. Houdt hier ook rekening mee met het schrijven van content. Dit artikel had "webdesign trends" kunnen heten, maar een zoeker zal eerder zoeken naar "Wat zijn de trends in webdesign". Met de komst van technologie als Siri of Google Assistent zal deze manier van zoeken alleen maar toenemen.
 

Blijf relevant, voeg regelmatig nieuwe content toe

 
Een nieuwe website lanceren is fantastisch, maar voor de bezoekers en voor Google is het belangrijk dat deze site regelmatig wordt geupdate. Voeg daarom regelmatig nieuwe content aan je website toe. Hierdoor blijf je actueel en relevant. Ook Google ziet dit en zal de vernieuwing onderzoeken en de website opnieuw ranken. Niets doen is geen garantie dat de ranking blijft behouden, immers concurrenten kunnen ook hun site updaten en daarmee hoger scoren.
Terug

Powered by webXpress