Waarom SSL beveiliging zo belangrijk is

Bernoud Jonker, 01 mrt 2018
De term SSL wordt gebruikt voor beveiligingscertificaten die ingezet worden om de data tussen browser en server te versleutelen. Tegenwoordig wordt echter van de TLS technologie gebruikgemaakt, een verbeterde versie van zijn voorganger. Maar wat betekenen die termen nu precies en wat wordt er dan beveiligd? In dit artikel leggen ik graag het een en ander uit.

SSL-certificaten zijn kleine gegevensbestanden die een cryptografische key digitaal aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer deze op een webserver zijn geïnstalleerd, activeren ze het hangslot en het https-protocol en zorgen ze voor beveiligde verbindingen tussen een webserver en een browser. SSL wordt doorgaans gebruikt voor het beveiligen van creditcardtransacties, gegevensoverdracht en logins. Een SSL certificaat op een website heeft een drieledige werking:

Garantie echtheid

 
Het garandeert de echtheid van de website of webshop bij de bezoeker. De browser van de bezoeker zal het SSL certificaat valideren bij de uitgevende instantie. Klopt deze dan krijgen de bezoekers een (groen) slotje te zien. Als het certificaat ongeldig is, of is verlopen, dan wordt vaak een rode waarschuwing gegeven.

Beveiligde uitwisseling gegevens


Het zorgt ervoor dat de gegevens tussen de browser van de bezoeker en de bezocht website of webshop gecodeerd wordt uitgewisseld. Hierdoor kunnen de uitgewisselde betalingsgegevens of ingevulde inlognamen en wachtwoorden en andere informatie niet "afgeluisterd" worden. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt website en webshop eigenaren verplicht om de site waarop gegevens worden ingevuld te beveiligen tegen misbruik hiervan. Dat geldt uiteraard voor online betalingstransacties, voor het inloggen, voor een bestelformulier in een webshop, maar ook voor een contactformulier op een website. Het nalaten van beveiliging hiervan kan zelfs een boete opleveren.

Betere ranking Google

 
Wanneer je je website beveiligt met SSL en dit doet voor alle pagina's, wordt dit door Google beloond met een hogere klassificering. Op dit moment weegt dit nog niet heel zwaar, maar binnenkort gaat Google hier, onder de vlag ‘HTTPS everywhere’, meer consequenties aan verbinden. De reden dat Google online veiligheid hoger op de prioriteitenlijst heeft gezet, is dat Google haar gebruikers wil beschermen tegen hackers die via open netwerken je online gedrag kunnen traceren en misbruiken. Google wil dit door middel van dataversleuteling tegengaan en sinds 2014 krijgen websites met een SSL certificaat plus punten. De waardering van dit SSL certificaat zal geleidelijk toenemen.

De voordelen van SSL:

 
- Garandeert bezoekers echtheid van de website of webshop, dit vergroot het vertrouwen
- Beschermt de gegevens bij gegevensuitwisseling, dit is wettelijk vereist
- Zorgt voor een hogere ranking in Google
 
Terug

Powered by webXpress