Nieuwe .shop extensie is een kans

Bernoud Jonker, 01 jan 2019
De nieuwe domeinnaam extensie .shop wordt beschouwd als een van de meest populaire nieuwe domeinextensies die sinds 2013 zijn geïntroduceerd. Met een .shop-extensie maak je namelijk direct duidelijk dat het om een winkel gaat. Klanten en websitebezoekers zien alleen al aan de naam dat ze bij jouw onderneming producten of diensten kunnen kopen. 

In deze blog nemen we het .shop-domeinnaam onder de loep:

Webshopeigenaren

Door de verzadiging van extensies als .nl en .com zijn webshopeigenaren op zoek naar alternatieven. Verkoop je kinderspeelgoed, dan kom je er al snel achter dat kinderspeelgoed.nl, kinderspeelgoed.com en kinderspeelgoed.net bezet zijn. Dit maakt het met name voor beginnende webshopeigenaren een stuk lastiger om de gewenste domeinnaam te registreren. De .shop-extensie biedt nieuwe kansen: je bent nu in de gelegenheid om kinderspeelgoed.shop te registreren.
 
Een .shop domein resulteert, vanwege de naam, niet direct in een hogere positie in Google. Echter kan het gebruik van deze extensie positief van invloed zijn op de doorklikratio van mensen die via zoekmachines als Google rondkijken. Een bezoeker zich online oriënteert is hij of zij misschien sneller geneigd om op een .shop te klikken, omdat het dicht bij zijn (online)koopintentie staat. Wanneer bezoekers vaker op jouw website klikken dan op die van je concurrenten, kan dat voor zoekmachines als Google een signaal zijn om jouw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.
 

Bescherm je merk

Ook al heb je een ijzersterke domeinnaam voor jouw winkel, dan kan het nog steeds lonen om over een .shop-extensie na te denken en deze toch te registreren om zo te voorkomen dat anderen deze domeinnaam vastleggen wat zeker een risico op klantenverlies met zich mee brengt. Verkoop je bijvoorbeeld diverse soorten matrassen met als domein matrassen.nl dan kun je ook matrassen.shop registreren en deze door laat sturen naar je .nl-domein, verlies je geen klanten die bekend zijn met jouw bestaande domeinextensie. 
 

Eigenaren van fysieke winkels 

Je hoeft geen webshop te bezitten om van een .shop-extensie gebruik te maken. Wanneer je overweegt om in de toekomst een webwinkel te starten dan kun je maar beter hierop anticiperen en de domeinnaam reserveren. Het zou vervelend zijn als deze dan door iemand anders geregistreerd is.
 

De .shop-domeinnaam een goed alternatief voor .nl?

Voor (web)winkeleigenaren die net starten of meer naamsbekendheid willen genereren, is de .shop-extensie absoluut een goede keuze. Je bent nu in de gelegenheid om de gewenste naam die met bijvoorbeeld een .nl-extensie al bezet is, alsnog te registreren met .shop. Bovendien benadruk je met deze extensie nog eens extra dat je producten of diensten verkoopt.
Heb je al een website voor jouw winkel die bekend is onder je publiek, dan is het zonde om de domeinextensie te veranderen. Je kunt een .shop-extensie dan gebruiken om je merk te beschermen en klanten naar je huidige .nl-domein door te sturen.

Terug

Powered by webXpress