Hoe de e-commerce afvalberg verkleint kan worden

Bernoud Jonker, 01 mrt 2022
Duurzaam is voor iedere branche een uitdaging, zeker ook voor e-Commerce. Uit onderzoek van Recycling Netwerk Benelux blijkt dat er meer dan 87 miljoen kilo aan verzendmateriaal wordt verbruikt. ten gevolge van online bestellingen wordt thuis bezorgt. Er wordt zoveel karton gebruikt dat er schaarste dreigt. Daarbij komt nog de CO2 uitstoot dat ontstaat tijdens de productie en het tansport. Met een steeds kritischer consument is het belangrijk om in actie te komen en en uit te zoeken hoe hier verdere maatregelen genomen kunnen worden. In deze blog wordt in 6 stappen uitgelegd hoe de verpakking duurzamer kan worden gemaakt gevolgd door 10 praktische tips.
 

Duurzamer in 5 stappen 

 
De beste stap naar vergroening is stoppen met verpakking. Dit verhoogt echter het risico op beschadiging en dat zou juist een averechts effect hebben omdat de impact van een defect product op het milieu veel negatiever is. Verpakking is dus noodzakelijk, dus is het verstandig om te kijken hoe deze verpakking zo duurzaam mogelijk toegepast kan worden.

Stap1: Gebruik duurzame verpakkingen
 
Duurzamer verzenden begint bij het verpakkingsmateriaal. Kies bij voorkeur voor verpakkingen gemaakt van duurzaam materiaal en beperk het plastic gebruik. Naast kartonnen dozen kan er ook gebruik gemaakt worden van papieren zakken of dozen. Sommige webshops kiezen er zelfs voor om verpakkingen te hergebruiken. Verpakking is vaak onderdeel van de brand, wanneer je voor hergebruik kiest is het belangrijk dat dit de branding niet beschadigd. Hergebruik kan zelfs waarde toevoegen als dit duidelijk gecommuniceerd wordt en wordt uitgelegd waarom. Let er wel op dat oude dozen minder stevig kunnen zijn na gebruik. Deze zijn dus niet altijd geschikt voor het verzenden van zware of breekbare artikelen. 

Stap 2: Kies een passende doos

Wat je nog te vaak tegenkomt is dat spullen in veel te grote dozen wordt afgeleverd. Afleveren in een goed passende doos lijkt logisch, maar vaak hebben webshops maar een beperkt assortiment van dozen. Het verzenden van pakketten in te grote dozen heeft 2 nadelen: de pakketten bestaan dan ook voor een groot deel uit lucht en dit is slecht voor het milieu. Daarnaast vindt de ontvanger een te grote verpakking niet nodig en kan hij of zij zich hieraan gaan irriteren. Het is daarom belangrijk om het juiste formaat verpakking voor je product te kiezen. Bovendien hoef je dan hoef je dan minder opvulmateriaal te gebruiken. Een win-win-win situatie! 

Stap 3: Gebruik papiertape
 
Voor het dicht maken van dozen wordt vaak een tape gebruikt. Hiervoor zijn verschillende soorten tape beschikbaar variërend van pvc tot papier. Hoewel het aandeel tape op de totale verpakking beperkt is kan pvc tape mogelijk een negatief gevoel oproepen vanwege de associatie met kunststof en kan papieren tape juist een positief gevoel oproepen. Papiertape is even sterk en heeft een gelijke kleefkracht. Een extra mogelijkheid is om het papierentape te bedrukken met logo of de ontvanger er op te attenderen dat de doos samen met de tape gerecycled kan worden.

Stap 4: Verminder het verpakkingsmateriaal
 
Het kiezen voor duurzame verpakkingen is een goede stap in de richting van groener verzenden, maar net zo belangrijk is om het gebruik van verpakkingsmateriaal te verminderen. Wees je bewust van het gebruik van verpakkingsmaterialen, gebruik alleen wat nodig is en voorkom dat er te veel opvulmateriaal of tape wordt gebruikt. 

Stap 5: Een duurzame vervoerder

De bovenstaande punten geven aan wat je kunt doen om duurzamer te worden als het om verpakkingsmateriaal gaat. Maar de de verzending is natuurlijk ook een onderdeel wat nader bekeken moet worden. In Nederland zijn er veel verschillende pakketbezorgers die ook duurzaamheid ambities hebben en hiervoor oplossingen bieden. Dat betekent dat het naast prijs en service belangrijk is om te kijken welke duurzame mogelijkheden ze bieden zo als CO2 neutraal transport en bijvoorbeeld naast auto ook elektrisch en/of fiets. Kies voor de duurzaamste vervoerder die het beste bij jouw bedrijf en jouw wensen past.
 
Stap 6: Aflevering in 1 keer
 
Om te voorkomen dat er onnodig transport plaatst vindt is het belangrijk dat de gegevens m.b.t. het afleveradres correct zijn maar ook dat er een goede afstemming is geweest met de ontvanger over het aflevermoment zodat het pakketje in 1x goed kan worden afgeleverd. Om dit te realiseren is het belangrijk dat de gegevens correct zijn ingevoerd en dat de software voldoende mogelijkheden biedt voor het kiezen van het aflevermoment. Extra handig is wanneer tijdens de verzending het afleveradres nog bijgesteld kan worden.
 

Duurzamer met 10 praktische tips 

 
Bij duurzaam gaat het niet alleen om begrijpen maar mogelijk nog meer om toepassen, daarom nu een aantal praktische tips:
 
#1: Kies het juiste formaat verzenddoos.
#2: Kies voor gerecycled verpakkingsmateriaal
#3: Maak hergebruik mogelijk met hersluitbare verpakkingen
#4: Gebruik geen of zo weinig mogelijk  opvulmateriaal.
#5: Kies voor gerecycled en/of biologisch afbreekbaar vulmateriaal
#6: Bied meerdere bezorgopties aan in de checkout van jouw webshop
#7: Kies voor een duurzame vervoerder 
#8: Let op de manier van bezorgen: fiets, (elektrische) scooter of auto
#9: Voorkom retouren.
 
Last but not least:
 
#10: Vertel klanten hoe duurzaam jij bent met een nieuwsbericht, social post of kaartje dat je meestuurt bij bestellingen. Gebruik duurzaamheidskeurmerken
op jouw website.
Terug

Powered by webXpress