De toegevoegde waarde van click en collect

Bernoud Jonker, 01 feb 2021
Corona maakt ons pijnlijk duidelijk maakt dat we de manier waarop we zaken doen tijdelijk of mogelijk zelfs langer zullen moeten herzien. Het de uitdaging om over andere online concepten na te denken of bestaande online concepten te upgraden. Een van de principes die interessant is om daarbij te (her)overwegen is het Click & Collect principe, wat staat voor: "Online bestellen en afhalen in de winkel".
 

Het belang van een webshop

 
Om het Click & Collect principe toe te passen is het wel noodzakelijk dat er een webshop aanwezig is. Het starten van een webshop is wel iets wat wel overwogen moet gebeuren. Het is inmiddels wel duidelijk dat online toekomst heeft en dat online in bepaalde situaties, zoals nu met corona, zelfs extra kansen biedt.
 

Click & Collect

 
"Online bestellen en afhalen in de winkel" zit in de lift. Dit principe biedt extra kansen en kan goed toegepast worden in de volgende situaties: (1) Webshop met lokale afnemers, (2) Winkelketens met meerdere winkels.
 
(1) Webshop met lokale afnemers
 
Voor webshops met lokale afnemers is Click & Collect een prima oplossing. Webshops die geen winkel hebben kunnen op deze manier hun klanten de mogelijkheid bieden om de producten op te halen en daarmee de verzendkosten te besparen. Hierbij hoeft het niet alleen om de kosten te gaan maar kunnen ook onnodige kilometers bespaard worden inclusief de CO2 uitstoot. Webshops die ook een winkel hebben kunnen hun service voor hun klanten uitbreiden door de producten al te verzamelen en ze klaar te zetten. Voor de klant is dit efficiënter en het winkelpersoneel kan dit eventueel in dal-momenten uitvoeren. 
 
(2) Winkelketen met winkels
 
Voor winkelketens is Click & Collect ook een prima oplossing als er meerdere winkels zijn. Hoe meer winkels en hoe meer spreiding des te beter de mogelijkheden hiervan benut kunnen worden. Deze benadering is extra service voor de klant en werkt prima als het om producten gaat waar de klant zonder advies een keuze bij kan maken.
 

Waarom is Click & Collect interessant

 
Hierboven is het al een beetje ingeleid, maar  Click & Collect kan interessant zijn om de volgende redenen: (a) Betere service naar klant, (b) Voorkomen van (onnodige) verzendkosten, (c) Beter benutten van voorraad en interne efficiency.

(a) Betere service naar klant
 
Online bestellen is steeds meer een gemeengoed. Omdat er veel informatie op internet beschikbaar is kunnen klanten online steeds beter hun keuze maken en hun bestelling zonder aanvullend advies afronden. In dergelijke situaties kan de klant beslissen om het online te bestellen. In deze situatie heeft de klant al bevestiging dat het op voorraad is en maakt gebruik van de service dat het klaar gezet wordt. Als afsluitende stap kan dan een afspraak worden gemaakt over het moment van ophalen. Dit hele proces werkt veel beter voor de klant maar ook voor de winkelier want zijn tijd wordt ook efficiënter benut.
 
(b) Voorkomen van (onnodige) verzendkosten
 
De pakketverzendingen nemen iedere dag verder toe. Dit is een prima service, maar het kost geld, tijd en zorgt vaak nog voor CO2-uitstoot. Het omzeilen van de verzending kan voor de klant voordelenbieden omdat dit geen extra kosten geeft en de klant dit efficiënt kan combineren, ook scheelt het tijd en het is goed mogelijk om het zo te organiseren dat de producten nog dezelfde dag opgehaald kunnen worden. Last-but-not-least kan ook onnodig transport worden voorkomen. Immers het pakketje wordt via een vooropgezet distributiesysteem verzonden. Hoewel dit proces efficiënt is ingericht kan met Click & Collect onnodige kilometers en CO2 uitstoot worden voorkomen. De voordelen voor de klant zijn vaak ook de voordelen voor webshop.

(c) Beter benutten van voorraad en interne efficiency
 
Voor webshops met en winkel kan op deze manier de voorraad gebruikt worden voor winkel en webshop en kunnen de orders klaargezet worden wanneer het in de winkel rustiger is. Dit is met name voor de webshop extra gunstig terwijl het tegelijkertijd een extra service naar de klant is. Een dubbel voordeel dus!
 

Waarom is Click & Collect extra interessant in corona tijd?

 
Click & Collect is extra interessant in corona tijd omdat dit het fysieke contact minimaliseert maar de business niet in de weg hoeft te zitten. Immers klanten kunnen nog steeds producten kopen, maar het is niet noodzakelijk dat de winkel hiervoor geopend is. In deze situatie kan als alternatief een afhaal loket worden ingericht waar klanten hun bestelling kunnen komen ophalen. Hiervoor kan als extra zelfs een tijdstip worden afgesproken.
Terug

Powered by webXpress