CMS hoe het (voor mij) begon

Bernoud Jonker, 01 jan 2017
Mijn eerste website maakte ik in MS-FrontPage. Mijn indruk was dat iedere pagina steeds opnieuw vormgegeven moest worden. Bij een verandering in het design moest je steeds weer alle pagina's bij langs. Het lag ongetwijfeld aan mijn vaardigheden met dit programma, maar het maken en onderhouden was op de manier een hele klus.  

De volgende stap in het maken en beheren van websites kwam ik bij IBM tegen. Ik werkte voor een organisatie die wereldwijd opereerde en op zoek was naar een systeem voor het maken en onderhouden van een meertalige corporate website. IBM had daarvoor software ontwikkeld. Ik overzag het nog niet maar wat ik van de uitleg van IBM wel had onthouden: scheiding van design en content. Ik vond dat een geniale gedachte waarbij designers zorg dragen voor de vormgeving en beheerders zorg dragen voor het maken en beheren van de inhoud.
 
Het duurde nog even voordat dit soort software als IBM had ontwikkeld ook voor consumenten bereikbaar werd. Een van de eerste consumenten toepassingen die ik tegen kwam was "klik-en-klaar" van KPN. Je koos hier voor een bepaalde opmaak en je hoefde alleen maar vakken te vullen. Het maken en beheren van websites werd hiermee bijna kinderspel. Het nadeel was dat vormgeving en vakken wel heel erg rigide waren. 
 
In deze tijd ontstond het basis idee voor webXpress. Het woord CMS werd nog nauwelijks in de mond genomen. Onze doelstelling was om software te ontwikkelen waarmee gebruikers eenvoudig een website konden beheren maar wel meer, veel meer, mogelijkheden bood dan "klik-en-klaar". De eerste versie had tussen 5.000 en 10.000 euro gekost. Oponze omzwervingen om het programma te promoten spraken we een deskundige die verrast reageerde en aangaf dat normaal gesproken dit soort software een investering van 100.000 euro vergde. Wij ware daar in eerste instantie erg verbaasd over.

De basis voor een webXpress website is een zogenaamde stijl. In het begin hadden we twee stijlen die zich aanpaste aan de breedte van het scherm. In eerste instantie vond ik dat lastig dat de vormgeving, afhankelijk van de monitor waarop het site vertoond werd, er steeds anders uitzag. Ik had de neiging om deze stijl te negeren. Achteraf was dit natuurlijk een goede stijl omdat hij responsive reageerde.
Terug

Powered by webXpress